Suudi Arabistan’a seyahat gerçekleştirmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah veya Kırmızı) Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Suudi Arabistan Vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir.
Arabistan Vizesi 2024 tüm kategorideki pasaportlar için alınması zorunlu hale gelmiştir. Suudi Arabistan Konsolosluğu vize işlemleri sürecinde oldukça katı uygulamaları tabi tutan bir ülke olarak bilinmektedir. Dolayısıyla vize başvurunuzun reddedilmemesi için doküman dikkatli bir şekilde doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
Suudi Arabistan vize başvuru evraklarında yanıltıcı bilgilere yer verilmemeli; yanlış bilgi ve belge temin edilmemelidir. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan Konsolosluğunun mülakat vb. talepleri halinde mutlaka görüşmeye gidilmelidir.
Suudi Arabistan vize başvurusu sürecini doğru bir şekilde tamamladığınızdan emin olmak için vize danışmanlık merkezi üzerinden ücretsiz olarak randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Suudi Arabistan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize Başvurusu ancak Suudi Arabistan Konsolosluğu, Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Vize Başvuru Merkezleri aracılığı ile yapılmaktadır.
Suudi Arabistan vize başvuru evrağı başvuru sahibi tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve imzalanmalıdır. İlgili doküman Türkçe ya da İngilizce dillerinde doldurulmalıdır. Fotoğraf bölümüne ise 4×6 ölçülerinde fotoğraf koyulması unutulmamalıdır.
Vize Başvurusu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Suudi Arabistan vize başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:
- Suudi Arabistan vize işlemleri sırasında kullanılacak pasaportun çipli olması, ayrıca vizenin işlenebilmesi için pasaportta en az 2 sayfanın boş bırakılması gerekmektedir.
- Pasaportun geçerlilik süresi Suudi Arabistan seyahatinin bitiminden sonra en az 6 ay daha devam etmelidir.
- Suudi Arabistan Konsolosluğu, pasaportunda İsrail vizesi bulunan Türk vatandaşları ile 45 yaşın altından bulunan bekar Türk kadınlarının vize başvurularını kabul etmemektedir.
- Suudi Arabistan’da ticari faaliyetlerde bulunacak kadınlardan 45 yaşın altındakiler ancak Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı onaylı davetiye ile vize başvurusunda bulunabilmektedirler.
- Suudi Arabistan turist vizesi başvurusu bulunmamaktadır. Öyle ki Suudi Arabistan Konsolosluğu turistik amaçlarla ziyaretçi kabul etmemektedir. Ancak ibadet amacıyla seyahat gerçekleştirecek Türk vatandaşları Suudi Arabistan Umre ve Hac vizesi başvurusunda bulunabilirler.
Vize İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Vize başvurusu sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz bazı temel evraklar şöyledir:
- Çipli pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf (arka fonu beyaz, rötuşsuz, 4,5mmx6mm ölçülerinde, güncel tarihli)
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Davet mektubu
Suudi Arabistan Vize Ücreti 2024 Ne Kadar?
Suudi Arabistan vize ücreti 2024 vize kategorilerine göre değişmektedir. Ticari ve ziyaret vizeleri 3 aylık tek girişli olarak 138 Dolar’dır. Vize ücretleri Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından belirlenmekte. Dönemsel olarak yine konsolosluğun kararına bağlı olarak güncellenebilmektedir.
Arabistan Vize Ücretleri 2024 için Vize Başvuru Merkezi üzerinden iletişime geçerek vize başvuru işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Suudi Arabistan Umre Vizesi
Arabistan’da umre ziyaretini gerçekleştirmek isteyenlerin Suudi Arabistan umre vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Buna göre vize için gereken evraklar; Pasaport, biyometrik fotoğraf, vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanı fotokopisi gibi kalemlerden oluşmaktadır.
Suudi Arabistan Umre Vizesi 30 gün süreyle verilmektedir. 8 yaşından küçük çocukların umre ziyaretleri sırasında ebeveynlerinin yanında olması gerekmektedir. 9-18 yaş arasındaki çocukların ise yanlarında anne ya da babasınındın biri olmayacaksa eğer mutlaka muvafakatname alınması zorunludur.
18-45 yaş aralığında bulunan kadınların tek başlarına umre ziyaretinde bulunmalarına izin verilememektedir. Bu kişilerin umre vizesi alabilmeleri için ancak yanlarında birinci dereceden akrabası bulunması gerekmektedir.
Hac ve Umre Vizesi benzeri diğer vize türleri şöyledir:
- Ticari Vize: Suudi Arabistan topraklarında ticari faaliyetlerde bulunacak kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Buna göre Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlardan davet mektubu alınması şarttır. Aksi halde Suudi Arabistan ticari vize başvurusu yapılamamaktadır.
- Çalışma Vizesi: 50 yaşını doldurmamış kişilerin yararlanabileceği bir vizedir. Suudi Arabistan çalışma vizesi 90 gün süreyle verilmektedir. Ancak iş süresine bağlı olarak vize süresi de uzatılabilmektedir.
- Aile Ziyareti Vizesi: Başvuru sahibinin Suudi Arabistan’da yaşayan tanıdıklarından davet mektubu alması zorunludur.
- Eğitim Vizesi: Suudi Arabistan eğitim vizesi sadece öğrencilerin başvuru yapabildikleri bir vize türüdür.
Suudi Arabistan Vize Rehberi – Sık Sorulan Sorular
Suudi Arabistan Türklere vize veriyor mu?
Evet. Türklere vize verilmektedir. Buna göre Suudi Arabistan’a seyahatlerde Diplomatik, Hizmet, Hususi veya Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Suudi Arabistan vizesi kaç TL?
Arabistan 2024 vize ücreti için Suudi Arabistan Vize Danışmanlık Merkezi aracılığı ile bilgi alınabilmektedir. Suudi Arabistan vize ücretli sürekli olarak güncellenmektedir. Buna göre seyahat amacına uygun olarak başvuru vize kategorilerine göre vize ücreti değişiklik gösterecektir.
Umre için vize gerekiyor mu?
Suudi Arabistan umre için vize gerekliliği bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının umre ziyaretleri için vize başvurusu yapmaları zorunludur.
Schengen vizesi ile Suudi Arabistan’a gidilir mi?
Suudi Arabistan Schengen üyesi ülkeler arasında bulunmadığı için Schengen vizesi ile Suudi Arabistan’a gidilememektedir. Ancak Suudi Arabistan’ın henüz yeni başlattığı uygulamaya istinaden ABD, İngiltere ve Schengen vizesi bulunan Türk vatandaşları Suudi Arabistan kapıda vize sayesinde ülke sınırlarına giriş yapabilmektedir.
Suudi Arabistan Türklerden transit vize istiyor mu?
Suudi Arabistan havalimanından aktarmalı olarak başka bir ülkeye seyahat gerçekleştirileceği durumlarda Suudi Arabistan Türklerden transit vize almalarını istemektedir. Ancak Suudi Arabistan havaalanında en fazla 24 saat kalınacak ve havaalanı sınırları dışına çıkılmayacaksa transit vize muafiyeti söz konusudur.
Araba ile umreye gidilir mi?
Araba ile umreye gidebilmek için her ne kadar karayolu müsaitliği söz konusu olsa da Suriye, Lübnan ve İsrail bölgelerinde güvenlik geçişinin olmaması araba ile umreye gitmeyi olumsuz etkilemektedir.
Suudi Arabistan pasaportu kaç ülkeye vizesiz?
Suudi Arabistan pasaportu sahibi olanlar 77 ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedir. Aynı zamanda 152 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Suudi Arabistan vize veriyor mu?
Suudi Arabistan seyahat amacına göre farklı kategorilerde vize işlemlerini yürütmektedir. Buna göre çalışma vizesi, ticari vizesi, eğitim vizesi, öğrenci vizesi, umre vizesi gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Umre vizesi kaç günde çıkar?
Suudi Arabistan umre vizesi başvuruları ortalama 3 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Umre vizesi en fazla 30 gün için verilmektedir. Dolayısıyla bu süre bitiminde ziyaretçilerin ülke sınırlarını terk etmesi beklenmektedir.
Suudi Arabistan oturma izni nasıl alınır?
Suudi Arabistan ülkesinde ikamet etmek isteyen T.C. vatandaşlarının Suudi Arabistan Oturum İzni başvurusunda bulunmaları elzemdir. Vatandaşlar Medine’i Münevvere’ye pasaport ve kimlik bilgileri ile oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Suudi Arabistan Oturum İzni prosedürleri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Nitekim başvuru sahibinin kişisel durumu, ülkeye giriş yaptığı vize kategorisi, Suudi Arabistan’da kalma amacı ve niyeti gibi kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek süreçlerde farklı evrak talebinde bulunulabilmektedir.