Schengen vize başvuru sürecinde siz başvuru sahiplerine yararı olacağını düşündüğümüz sık sorulan sorular (S.S.S.) bölümünü hazırladık! Adeta Schengen Vize Rehberi niteliğinde olan S.S.S. bölümü içinde aradığınız sorunun yanıtını bulamazsanız, firmamızı arayarak ücretsiz destek alabilirsiniz.
Schengen nedir?
Schengen ya da Schengen Bölgesi Lüksemburg’un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Antlaşmasını uygulayan 26 üye ülkeden oluşan bölgedir.
Schengen ülkeleri nelerdir?
Schengen üyesi ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Lichtenstein, Macaristan, Norveç Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan bulunmaktadır.
Schengen vizesi nedir?
Schengen vizesi, Schengen üyesi ülkelere gerçekleştirilecek seyahatler için alınması zorunlu tutulan bir vize türüdür. Aynı zamanda bu vize ile Schengen üyesi ülkeler arası seyahat edebilmek de mümkündür.
Schengen vizesi nasıl alınır?
Schengen vizesi almak için ilgili Konsolosluklar ya da Konsoloslukların yetki verdiği vize başvuru merkezleri üzerinden başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Schengen vize başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?
Schengen vize başvurusu için gerekli evraklar Schengen vize türlerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak temel olarak şu evrakların hazır edilmesi yararlı olacaktır: Başvuru formu, fotoğraf, pasaport, uçak bileti ve otel rezervasyon bilgileri, yurtdışı seyahat sigortası, banka hesap cüzdanı, ikametgah adresi, nüfus cüzdanı ve fotokopisi.
Schengen vize başvurusu kaç günde sonuçlanır?
Schengen vize başvurusu ortalama 4-6 gün içinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluk tarafından ek bilgi istenmesi ya da mülakata çağırılması gibi durumlarda Schengen vize başvuru süresi uzayabilir.
Schengen vizesi kimlere verilir?
Düzenli bir işi olanlar, öğrenciler, emekliler, işsizler Schengen vize başvurusunda bulunabilir. Ancak Schengen vize koşullarının her bir vize kategorisine göre değiştiği unutulmamalıdır.
Schengen vizesi süresi ne kadardır?
Schengen vizesi en fazla 5 yıl süreyle verilmektedir. Ancak 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek şekilde seyahat gerçekleştirilebilir. Bu anlamda, ister 1 yıllık ister 5 yıllık vize süresi fark etmeksizin ülke topraklarında en fazla 90 gün konaklama yapılabilmektedir.
Schengen vizesi nereden alınır?
Schengen vizesi Elçilik ya da Konsolosluklarından alınmaktadır. Hangi Schengen üyesi ülkeye seyahat gerçekleştirilmek isteniyorsa vize başvurusu o ülkenin Elçiliğine/Konsolosluğuna yapılmalıdır.
Schengen vize başvuru formu ne zaman doldurulmalı?
Schengen ülkelerine kısa süreli seyahat gerçekleştirilecekse başvuru formunuzu en erken 3 ay öncesinden doldurarak başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Schengen ülkelerine gerçekleştirilecek uzun süreli seyahatlerde ise başvuru formu en erken 6 ay öncesinden doldurulabilir.
Schengen vize başvurusu nasıl yapılır?
Schengen vize başvurusu ilgili ülkenin Elçilik ya da Konsolosluklarına yapılabileceği gibi vize başvuru merkezleri aracılığıyla da yapılabilir.
Sigortalı olmayan kişiler Schengen vizesine başvuru yapabilir mi?
Sigortalı olmayan kişiler Schengen vizesine başvuru yapabilir. Ancak vize başvurusunun olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağı gelir durumunuza bağlı olarak değişebilir.
Schengen vizesi neden reddedilir?
Schengen vizesinin reddedilme sebepleri arasında sık rastlanılan durumlar vize başvuru formunun eksik ya da yanlış doldurulması, Schengen vizesi için gerekli evrakları yanlış ya da eksik toplama ve seyahat sağlık sigortasının yaptırılmaması olarak ifade edilebilir.
Ev hanımları Schengen vizesine başvurabilir mi?
Ev hanımlarının Schengen vizesine başvuru yapma hakları bulunmaktadır. Ancak vize başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi adına sponsor gösterilmesi ve gelir beyanlarının açıkça ifade edilmesi önemlidir.
Daha önce Schengen vize başvurum reddedildi. Tekrar başvuru yapabilir miyim?
Schengen vize başvuruları daha önceden reddedilen herkes tekrar vize başvurusunda bulunabilir. Bu süreçte daha önce başvurunun neden reddedildiği noktalar dikkate alınarak doğru ve eksik şekilde vize başvurusunun tamamlanması olumlu sonuç alınması noktasında önemlidir.
Schengen ticari vizesi için davet mektubunda yer alması gereken bilgiler nelerdir?
Schengen ticari vizesi için davet mektubunda yer alması gerekenler arasında davet mektubunu gönderen firmanın unvanı ve adresi ile vize başvuru sahibinin kişisel bilgileri, mesleki görevi, seyahat süresi, seyahatin amacı ve masrafların nasıl karşılanacağına yönelik bilgiler bulunmalıdır.
Schengen vize türleri nelerdir?
Schengen vize türleri şöyledir:
- Schengen Ticari Vize
- Schengen Aile ve Arkadaşları Ziyaret Vizesi
- Schengen Sağlık Sebepleri Vizesi
- Schengen Havaalanı Transit Vizesi
- Schengen Turistik Vize
- Schengen Kültürel Vize
- Schengen Öğrenci Vizesi
- Schengen Sporcu Vizesi
- Schengen Resmi Ziyaret Vizesi
- Schengen Avrupalı Eş Vizesi
- Schengen Film Ekibi Vizesi
- Schengen Dini Amaçlar Vizesi
Schengen turist vizesi nasıl alınır?
Schengen turist vizesi başvurusu sürecinde izleyebileceğiniz adımlar şöyledir:
- Seyahatinizi gerçekleştireceğiniz Schengen üye ülkeyi belirleyin.
- Schengen turistik vize başvurusu için gereken evrakları toplayın.
- Başvuru formunuzu doldurun.
- Schengen vize ücretini ödeyin.
- Başvuru belgelerinizi ilgili ülkenin Konsolosluğuna teslim edin.
- Randevunuzu alın.
Schengen kısa süreli ziyaretler için vize türleri nelerdir?
Schengen kısa süreli ziyaretler için vize türleri C tipi Schengen vizesi olarak bilinmektedir. Seyahatin gerçekleştirileceği ülke sınırlarında en fazla 90 gün konaklama izni tanınır. Kısa süreli Schengen vizeleri arasında turistik, aile/arkadaş ziyareti, ticari, ağır vasıta kullanım amaçlı, kültürel etkinlik amaçlı ve eğitim ya da AB programına katılım amaçlı vize türleri bulunmaktadır.
Schengen uzun süreli ziyaretler için vize türleri nelerdir?
Schengen uzun süreli ziyaretler için vize türleri D tipi Schengen vizesi olarak bilinmektedir. En fazla 1 yıl geçerliliği olacak şekilde verilir. Uzun süreli Schengen vizeleri arasında eğitim ve Erasmus program amaçlı, çalışma amaçlı, bilimsel araştırma amaçlı, staj amaçlı, gönüllü hizmet amaçlı ve çeşitli kurslara katılım amaçlı vize türleri bulunmaktadır.
Schengen vizesi için hesapta ne kadar para olmalı?
Schengen vizesi için hesapta olması gereken para tutarı ortalama 3-5 bin TL olarak ifade edilebilir. Ancak bu tutarlar Schengen üyesi ülkelerin vize başvuru şartlarına göre de değişiklik gösterebilir.
Schengen vizesi almak zor mu?
Schengen vizesi almak zor değildir. Vize sürecinin eksiksiz ve doğru şekilde tamamlanması akabinde vize başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimali yüksektir. Bu süreçte vize başvuru merkezlerinden destek almak faydalı olabilir.
Schengen vizesi için seyahat sigortası nedir?
Schengen vizesi için seyahat sigortası tüm Schengen üye ülkelerini kapsamaktadır. Sigorta teminat tutarının en az 30 bin Euro olması gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortasının yaptırılmaması Schengen üyesi ülkelere seyahatin gerçekleştirilemeyeceği anlamına gelmektedir.
D tipi vize nedir?
D tipi Schengen vizesi uzun süreli vize türlerini kapsamaktadır. Çeşitli amaçlar doğrultusunda Schengen üyesi ülkelere gerçekleştirilecek uzun süreli seyahatlerde D tipi vize başvurularından seyahat amacınıza uygun olana başvuru yapmanız gerekmektedir.
C tipi vize nedir?
C tipi Schengen vizesi kısa süreli vize türlerini kapsamaktadır. Çeşitli amaçlar doğrultusunda Schengen üyesi ülkelere gerçekleştirilecek kısa süreli seyahatlerde C tipi vize başvurularından seyahat amacınıza uygun olana başvuru yapmanız gerekmektedir.
Tek girişli Schengen vizesi ne demek?
Tek girişli Schengen vizesi seyahat edecek olan kişinin Schengen bölgesine üye olan ülkelere yalnızca bir defa giriş yapmaları anlamına gelmektedir. Vize süreniz bitmemiş olsa dahi Schengen bölgesinden ayrılmanız ülkeye tekrar giriş yapamamanıza neden olmaktadır.
Çok girişli Schengen vizesi ne demek?
Çok girişli Schengen vizesi vize süresi boyunca Schengen ülkelerine birden fazla giriş ve çıkış yapılabileceği anlamına gelmektedir. Öyle ki kısa süreli Schengen vizesi bulunan bir ziyaretçi 90 gün boyunca istediği kadar giriş-çıkış yapabilir.
Schengen vizesi ilk giriş yapılan ülke ne demek?
Schengen vizesi almak için hangi ülkenin Konsolosluğu’na başvurulduysa ziyaret ilk o ülke topraklarına gerçekleştirilmektedir. Örneğin; Schengen vizesi için Almanya Konsolosluğuna başvuru yapan bir ziyaretçi diğer Schengen ülkelerine girebilmek için öncelikle Almanya topraklarına girmesi gerekmektedir.
Schengen vize reddi sonrası tekrar başvuru yapılabilir mi?
Schengen vize reddi sonrası tekrar başvuru yapmak mümkündür. Vize başvurunuzun reddedilme sebeplerini ortaya çıkararak özellikle bu kısımlara dikkat etmeniz yeniden yapacağınız vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır.
Schengen vize başvurusu ne zaman yapılmalıdır?
Schengen vize başvurusu seyahat gerçekleştirilecek olan tarihten en az 15 gün en fazla 90 gün önceden yapılabilir.
Geçerli Schengen vizesi varken tekrar başvuru yapılmalı mı?
Geçerli Schengen vizesinin bulunması halinde tekrar vize başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur.
Daha önce Schengen vizesi olanlar tekrar başvuru yapmalı mı?
Daha önce Schengen vizesi olanlardan vize süresi bitmiş olanlar tekrar Schengen vizesine başvuru yapabilirler.
Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler nelerdir?
Schengen vizesi ile gidilebilecek ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Lichtenstein, Macaristan, Norveç Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Schengen vizesi ile iltica etmek olur mu?
Schengen vizesi ile yalnızca Schengen üyesi ülkelere geçiş mümkündür. Bu anlamda, vize sahibinin iltica talebi alındıktan sonra ilgili ülkeye yönlendirilerek ziyaretçinin girişi sağlanır.
Schengen vizesi kaç günlük verilir?
Schengen vizesi en fazla 90 gün verilmektedir. 90 gün sonunda ziyaretçilerin ilgili ülke topraklarını terk etmesi beklenmektedir.